Strategie správy rodinného bohatství: Jak probíhá celý proces její tvorby?

Představujeme vám komplexní model procesu tvorby strategie správy rodinného bohatství, který zahrnuje několik klíčových fází, od inicializace až po implementaci a následnou revizi.

Tvorba strategie správy rodinného bohatství je multioborový a strukturovaný proces, který zahrnuje technické části, jako jsou právní, daňové a ekonomické aspekty, a také mimotechnické aspekty, jako je dynamika vztahů mezi členy rodiny. Přestože vhodně nastavená strategie správy rodinného bohatství je tím nejdůležitějším, co můžete pro dlouhodobý úspěch a stabilitu rodiny udělat, většina movitých rodin neví, jak tuto strategii vytvořit nebo kde začít.

V tomto článku vám proto přiblížíme celý proces "workflow" tvorby strategie správy rodinného bohatství. Na základě naší letité praxe v ČR, výzkumu mezinárodních organizací a generačně osvědčených postupů movitých rodin z celého světa, které už strategii úspěšně vytvořily a zavedly, jsme vytvořili model "workflow" tvorby strategie správy rodinného bohatství, který vás i zúčastněné členy rodiny bezpečně provede celým procesem.

Workflow celého procesu tvorby strategie:

  1. Profil rodiny a analýza současného stavu
  2. Analýza rizik a mimořádných situací
  3. Tvorba strategie a návrh řešení
  4. Řídící principy
  5. Rodinné protokoly a dohody
  6. Organizační struktura rodiny a majetku
  7. Co je výstupem celého procesu strategie
  8. Jaké pracovní materiály a postupy se využívají v celém procesu
  9. Jak dlouho trvá celý proces tvorby strategie
  10. Existuje garance výsledků navržené strategie
  11. Jaké jsou náklady na celý proces

Představíme vám nejen kroky k tvorbě strategie, ale také důležitost dlouhodobého plánování a flexibility, která umožní reagovat na měnící se ekonomické, právní a rodinné okolnosti. Tento článek vám tedy poskytne praktický návod, který bude přínosný pro každého, kdo se zajímá o efektivní správu rodinného majetku s ohledem na budoucí generace.

Proces tvorby strategie správy rodinného bohatství zahrnuje tři hlavní fáze, které se detailně zabývají dílčími oblastmi a zaměřují se na:

  • FÁZE 1: Profil rodiny a analýza současného stavu
  • FÁZE 2: Tvorba strategie a návrh řešení
  • FÁZE 3: Realizace a implementace navržené strategie

Mezinárodní praxe ukazuje, že 60 % movitých rodin nedokáže efektivně navrženou strategii realizovat, a ve 30 % případů tyto snahy dokonce selžou. Na podporu úspěchu celého procesu vývoje a realizace strategie správy rodinného bohatství proto používáme jednoduchý, ale výkonný nástroj, tzv. Strategickou pyramidu. Tento koncept vyvinula v roce 2011 Wendy McGuinness a po jeho modifikaci pro naše odvětví pomáhá rodinám v pochopení celého procesu.

Strategická pyramida odhaluje 9 základních pilířů efektivní strategie, které jsou uspořádány do 3 klíčových oblastí.

Tento koncept strategické pyramidy říká:

  1. Definujte účel a smysl strategie rodiny
  2. Vytvořte jasnou a funkční strategii k dosažení rodinných cílů
  3. Realizujte navrženou strategii efektivně

 

POPIS WORKFLOW CELÉHO PROCESU TVORBY STRATEGIE

Níže vám popíšeme reálný průběh samotné práce na tvorbě strategie správy rodinného bohatství. S ohledem na rozsah celého procesu uvádíme pouze stěžejní body FÁZE 1 a 2, abyste získali celkový přehled o tvorbě strategie. Některé grafiky v textu jsou cíleně rozostřené, tak aby nedošlo k obchodní zneužití, a chráníme tímto způsobem naše know-how ve prospěch našich klientů.

1. Profil rodiny a anylýza současného stavu

Vstup do celého procesu se liší v závislosti na tom, zda je klientem jednotlivec, nebo vícečlenná rodina. V případě, kdy se celého procesu tvorby strategie účastní více členů rodiny, předchází vstupu do konzultačního procesu diagnostický online dotazník PROFIL 360°, který zahrnuje otázky ve 4 klíčových oblastech v souvislosti se správou rodinného bohatství.

Naším prvním úkolem je vždy nejprve zjistit konstelaci celé rodiny a dekódovat vztahy. Potřebujeme poznat strukturu rozhodování a těžiště moci v rodině, včetně vlivu klíčových osob a jejich rolí při správě majetku, které v tomto rodinném systému zastávají, ale také jejich primární zájmy, které z těchto rolí vyplývají. Pouze tak dokážeme pochopit jejich někdy i skryté úmysly, porozumět záměrům, které sledují, a pomoci všem členům dospět k vědomé rodinné shodě.

Tato analýza má vždy tři úrovně:

  1. Zkoumáme rodinnou dynamiku a to, jaký má vliv na vztahy.
  2. Zkoumáme vztahy a jejich vliv na jednotlivce.
  3. Zkoumáme jednotlivce a všechny úrovně jejich vlivu na rodinný majetek.

Po vyhodnocení diagnostického online dotazníku PROFIL 360° a dohodě s klientem proběhnou individuální rozhovory s členy nebo koordinační setkání celé rodiny s cílem rozhodnout, kdo se bude na tvorbě rodinné strategie podílet. V závislosti na výsledcích a získaných poznatcích navrhneme design celého procesu, který si necháme klientem schválit.

 

 

Profil rodiny

Profil rodiny je komplexní souhrn informací o jednotlivých členech rodiny, jejich rolích, vztazích, hodnotách, majetku, cílech a potřebách, který slouží jako základ pro tvorbu strategie správy rodinného bohatství. Tento profil nám poskytuje detailní pohled na dynamiku a identitu rodiny, její strukturu, historii, osobní a finanční priority jednotlivých členů rodiny a je nezbytným nástrojem pro efektivní řízení rodinného majetku a pro dosažení dlouhodobé stability a harmonie v rodině.

Smysl sestavení profilu rodiny:

  • Zmapování rodinné struktury a vztahů
  • Identifikace hodnot a cílů
  • Pochopení potřeb a očekávání členů rodiny

Profil rodiny je zaměřený na:

  • Identitu rodiny
  • Dynamiku rodiny
  • Definici rodiny

Pro analýzu současného stavu využíváme nástroj Family Canvas Model, inspirovaný Business Model Canvas, který je přizpůsobený pro rodiny a rodinné firmy. Tento model pomáhá rodinám vizualizovat klíčové oblasti, které jsou důležité pro řízení rodinných záležitostí a podnikání. Obsahuje aspekty jako rodinné hodnoty, dlouhodobé cíle, majetkové vztahy, role jednotlivých členů rodiny, řízení konfliktů a plánování nástupnictví. Family Canvas Model slouží jako nástroj pro sladění rodinných vizí s podnikovými zájmy, což přispívá k udržitelnosti rodinného majetku a podnikání.

 

 

2. Analýza rizik a mimořádných situací

Součástí profilu rodinu je i analýza rizik v souvislosti se správou rodinného bohatství. Jedná se o proces identifikace, hodnocení a řízení potenciálních rizik, která mohou ohrozit hodnotu a stabilitu rodinného majetku nebo podnikání. Cílem je ochránit rodinné bohatství, zajistit jeho dlouhodobou stabilitu a minimalizovat dopady krizí nebo mimořádných situací. 

Tato analýza se zaměřuje na čtyři základní oblasti:

  1. Interní rizika
  2. Externí rizika
  3. Rizika spojená s mezigeneračním transferem a nástupnictvím
  4. Rizika spojená s mimořádnými situacemi

3. Tvorba strategie a návrh řešení

Strategie správy rodinného bohatství je soubor postupů zaměřených na správu, ochranu, růst a přenos rodinného bohatství z jedné generace na další. Strategie zahrnuje jak technické faktory a hmotné aspekty (právní struktura, kapitálová a daňová struktura, investice), tak i mimotechnické faktory a nehmotné aspekty (rodinné hodnoty, tradice, vize a poslání rodiny). Strategie správy rodinného bohatství musí být vždy v souladu s profilem rodiny a odrážet tak jedinečnou identitu, dynamiku, cíle, hodnoty, potřeby a genius loci rodiny.

4. Řídící principy

Základem při tvorbě strategie správy rodinného bohatství jsou řídící principy, což jsou základní pravidla, zásady a principy, podle kterých se rodina řídí při správě, ochraně a rozvoji svého bohatství. Řídící principy jsou jádrem, kolem kterého je každá strategie správy rodinného bohatství postavena, a bez nich by neměla existovat. Tyto principy poskytují základní rámec pro tvorbu rodinných protokolů v klíčových oblastech správy, ochrany a přenosu rodinného bohatství. Řídící principy slouží jako kompas, který pomáhá rodině zůstat jednotná a udržet dlouhodobou stabilitu a prosperitu svého bohatství i mezigeneračně.

S klienty pracujeme na tvorbě 5 klíčových řídících principů:

  1. Vlastnická strategie – pomůže vám udržet „vlastnickou sílu“ k rodovému majetku v rukou členů rodiny.
  2. Strategie rozhodování – pomůže vám kolektivně spravovat rodinná aktiva a rozhodovat se v souladu s posláním, hodnotami a dlouhodobými cíli rodiny.
  3. Komunikační strategie – pomůže vám předejít budoucím nedorozuměním, konfliktům a udržet rodinnou harmonii.
  4. Distribuční strategie – pomůže vám vytvořit rovnováhu mezi hmotnou podporou rodiny a zachováním bohatství.
  5. Strategie přenosu – pomůže vám překonat výzvy a zvýšit pravděpodobnost, že váš odkaz bude zachován pro současnou i budoucí generaci.

 

 

5. Rodinné protokoly a dohody

Jakmile rodina dospěje ke shodě v zásadních otázkách nastavení pravidel fungování řídících principů, které jsou dílčími částmi celkové strategie správy rodinného bohatství, můžeme přistoupit k návrhu typu a hierarchizace rodinných protokolů. Ty mohou mít různé formy, obsah i míru právní síly (smlouvy, směrnice, memoranda, rodinná ústava, prováděcí a výkladové listiny atd.), v závislosti na potřebách rodiny a typu majetku nebo podnikání. Typy rodinných protokolů se liší podle jejich zaměření, složitosti a oblasti, které upravují. Rodinné protokoly hrají zásadní roli ve strategii správy rodinného bohatství, protože poskytují strukturu a jasná pravidla, která rodinám pomáhají spravovat nejen majetek, ale i vztahy mezi členy rodiny.

6. Organizační struktura rodiny a majetku

V této finální fázi tvorby strategie správy rodinného bohatství známe všechny mimotechnické informace a prvky, které jsou nutné k vytvoření organizačních struktur, které zabezpečí právní rámec celého řešení strategie. Organizační struktura se týká způsobu, jakým jsou vztahy v rodině nebo majetek organizovány a spravovány v rámci rodiny. Tyto struktury určují role, odpovědnosti a rozhodovací pravomoci členů rodiny i externích manažerů. Toto je také okamžik, kdy je nutné pro úspěch celého řešení přizvat regulované profese, tzn. právního, daňového, účetního či investičního poradce, kteří poskytnou kvalifikované rady a zajistí, že strategie bude v souladu s platnými zákony.

V praxi se vytváří tři typy struktur, z nichž každá je přizpůsobena konkrétním potřebám rodiny a míře zapojení jednotlivých členů do správy rodiny, majetku nebo rodinné firmy.

3 typy navrhovaných struktur:

  1. Struktura rodiny – skládá se z tzv. rodinných institutů, které jsou součástí vnitřního systému organizace rodiny a řeší přenos hodnot a intelektuálního kapitálu rodiny. Slouží pro takticko-strategické ovládání majetku a pomáhají vychovat kompetentní, schopnou a angažovanou nástupnickou generaci v rodině.
  2. Majetková struktura – skládá se z různých právních vehiklů, které jsou sestrojeny do funkčního právního celku „rodinného holdingu“, který drží majetek a řeší otázky vlastnictví, řízení a přenosu majetku z právního pohledu.
  3. Kapitálová struktura – řeší ekonomické, daňové, účetní a transakční otázky. Slouží k dosahování ekonomické, daňové a nákladové efektivity v souvislosti se správou majetku.

 

Důvod, proč se v celém procesu tvorby strategie správy rodinného bohatství nejdříve soustředíme na členy rodiny a až následně na tvorbu majetkové a kapitálové struktury, je ten, že vztahy v rodině mají přednost před procesem a proces před právní strukturou.

7. Co je výstupem z celého procesu tvorby strategie

Výstupem celého procesu je komplexní a strukturovaný popis řešení strategie správy rodinného bohatství s odbornými stanovisky potřebných regulovaných profesí. V případě zájmu vám obsah studie proveditelnosti zašleme, napište nám.

8. Jaké pracovní materiály a postupy používáme v celém procesu

  • Family Handbook – pracovní checklisty, plannery, assessmenty
  • Family Cloud – ukládání všech výstupů a pracovních témat pro další práci
  • Audiozáznamy pro následné vytěžování a zvýšení efektivity procesu
  • Tématické příručky k jednotlivým řešeným oblastem
  • Teorie, principy, ukázky z praxe, diskuze, rozhodování, sdílení, reflexe, rozbory a modely
  • Série individuálních (1:1) a skupinových pracovních setkání s členy rodiny
  • Rodinná facilitace

9. Jak dlouho trvá celý proces tvorby strategie

Doba pro uskutečnění všech etap v celém procesu tvorby komplexního řešení strategie je 4–36 měsíců, v závislosti na rozsahu řešení, součinnosti klienta a počtu angažovaných členů rodiny.

10. Existuje garance výsledků navržené strategie

Nedokážeme vám garantovat výsledky. Garantujeme vám však náležitou odbornou péči a to, že celý konzultační proces navrhneme v souladu s identitou a dynamikou vaší rodiny. Z naší dosavadní praxe víme, že nedokážeme ovlivnit, zda vaše rodina má dostatečný transformační potenciál pro uskutečnění navržené strategie. Využijeme však všechny naše mnoholeté zkušenosti a schopnosti, abychom vám v tom pomohli. Zároveň získáte plný přístup k mezinárodnímu know-how a našemu duševnímu vlastnictví.

11. Jaké jsou náklady na celý proces

Náklady na tvorbu komplexní strategie správy rodinného bohatství se liší v závislosti na individuálním designu celého procesu, který je navržen tak, aby zohledňoval preference a potřeby daného klienta nebo rodiny. Cena je ovlivněna rozsahem řešení, počtem účastníků, geografickým místem uskutečnění konzultací, počtem spolupracujících odborníků atd. V případě zájmu o individuální nacenění vaší strategie nám neváhejte napsat.

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.