Co to jsou rodinné schůzky a shromáždění

Členové rodiny se zpravidla setkávají ze společenských důvodů, např. oslavy, svatby, ale i pohřby. Někdy se setkávají pro řešení drobných finančních záležitostí, jako je např majetkové vypořádání, dědictví apod. V případě rodin s vysokou hodnotou čistého jmění se však mnohdy příbuzní setkávají i za jiným účelem.

Rodiny s vysokou hodnotou čistého jmění (HNWI) či rodinná společenství vzniklá k provozu rodinného podniku se pravidelně shromažďují nad rámec typických rodinných setkání na organizovaných rodinných schůzkách. Se vzrůstajícím majetkem, popř. se zvyšujícími aktivy rodinného podniku, roste také potřeba rodinné spolupráce. Cílem rodinných schůzek je především správa rodinného bohatství.

Během rodinných shromáždění se z rodiny stává jistý typ organizace tzv. rodinné společenství, které vzniká bez výslovného ujednání členů rodiny a řídí se zvyklostmi a praxí. Toto uskupení členů rodiny může mít ale i podobu rodinné rady, která vyplývá z principů rodinné ústavy a jejím hlavním úkolem je rozvoj a udržení rodinného podniku a rodinného bohatství.

Základem úspěšného řízení rodinného podniku je jednání v zájmu sdílených cílů a vhodně nastavená týmová práce v rámci rodiny. Je důležité, aby členové rodiny byli schopni mezi sebou diskutovat, argumentovat a přijímat společná kompromisní rozhodnutí, a to bez vzniku hádek. Takové dovednosti nejen pomohou udržet a rozvíjet rodinný podnik či rodinné bohatství, ale také upevňují vztahy mezi příbuznými.

Na rodinných shromážděních se nejčastěji diskutuje:

Jaká jsou hlavní témata rodinných shromáždění?

Během rodinných schůzek se členové zabývají především třemi klíčovými tématy: vzdělání, vztahy v rodině a řízení. V rámci ústředních témat doporučujeme se zaměřit na následující:

Vzdělání

Vztahy v rodině

Řízení

Pro jednodušší řízení shromáždění i rodinného podniku doporučujeme sepsat rodinnou ústavu, ve které budou jasně uvedeny veškeré principy, zásady a pravidla rodiny. Mezi nejdůležitější prvky řízení patří:

Kdo vám může pomoc s vedením rodinného podniku i organizováním schůzek?

S pravidelnými rodinnými shromážděními i s rodinným podnikem, ochranou rodiny nebo rodinného bohatství vám napomohou kanceláře “Family Office”, které nabízejí své služby rodinám s vysokou hodnotou čistého jmění (HNWI). Kanceláře poskytují služby v oblasti finančního poradenství, správy rodiny, správy a plánování bohatství, vzdělávání rodiny i její ochrany.

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.

Související články

Book Cover

Příručka plná praktických rad, tipů a našich zkušeností.

Stáhnout Newsletter