Co je rodinná ústava

Ústava. Dokument ustavující hlavní právní normy státu, a zároveň základní zákon. To je známo asi každému. Co je ale ústava rodinná?

Rodinná ústava je formální dokument, který podobně jako ústava státní stanovuje základní principy rodiny, ale bez právního ukotvení. Rodinná ústava je základní stavební jednotkou struktury rodinného podniku. Listina zahrnuje hodnoty, cíle, normy, ale i práva a povinnosti rodinného podniky a jeho členů. V dokumentu jsou zaznamenány plány a strategie podniku, návrhy řešení potenciálních hrozeb. Rodinná ústava je jednou z hlavních složek Family Governance „Správy rodiny“. Dokumentu můžete porozumět obdobně jako společenským kodexům, avšak platných v rodině a rodinném podniku.

K čemu vám rodinná ústava pomůže

Kdy a jak napsat rodinnou ústavu

Rodinnou ústavu můžete sepsat kdykoliv během rodinného podnikání, avšak doporučujeme její vznik před založením rodinného podniku pro nejen stanovení si základních hodnot a cílů, ale také pro definování pravidel, předpisů, i základních rolí členů rodinného podniku. Struktura rodinné ústavy se může lišit v závislosti na velikosti rodiny, jejích vztazích i účasti členů rodiny na podnikání.

V základu by však každá rodinná ústava měla obsahovat následující části:

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.

Související články

Book Cover

Příručka plná praktických rad, tipů a našich zkušeností.

Stáhnout Newsletter