Mediace: Cesta k harmonii a úspěchu v rodinném podnikání

Rodinné podnikání je srdcem mnoha úspěšných firem, ale může být také zdrojem napětí a konfliktů. Mediace přináší řešení, jak udržet vztahy zdravé a firmu na správné cestě.

Rodinné podnikání může být zdrojem obrovské síly, stability a dlouhodobého úspěchu. Zároveň však přináší výzvy, které jsou často spojené s mezilidskými vztahy a rozdílnými názory v rámci rodiny a to zejména poté co se rodina postupně generačně rozšiřuje. Každá nová generace a jejich partneři přinášejí nové názory, přístupy, zájmy a požadavky. To vše se často může stát zdrojem napětí a konfliktu.

Řešením může být mediace. Ta nabízí efektivní nástroj, jak řešit konflikty a zachovat rovnováhu ve vztazích a dát řád vzájemnému fungování a komunikaci. To umožňuje rodinným firmám prosperovat i v náročných situacích a často předcházet konfliktům. Co to vlastně mediace je, jak probíhá, a proč by měla zajímat i vaši rodinnou firmu? Na tyto otázky odpovídá JUDr. Diana Lokajíčková - Advokát a zapsaný mediátor.

Rodinné firmy: Když byznys a rodina kráčí ruku v ruce

Rodinné firmy jsou jedinečné. Spojují sílu a vášeň rodinných vztahů s podnikatelským duchem. Ale co se stane, když tyto dva světy narazí na problém? Rozdílné názory, generační rozdíly nebo osobní konflikty mohou ohrozit nejen firmu, ale i samotnou rodinu. Mediace přichází jako nenápadný, ale účinný nástroj, který pomáhá obnovit rovnováhu, obnovit komunikaci a stanovit nějaký řád ve vzájemném fungování.

Co je mediace a jak může pomoci?

Mediace je proces, během kterého se dvě či více stran snaží vyřešit své konflikty s pomocí nestranné osoby – mediátora. Mediátor není soudce ani rozhodce, či poradce. Neříká, kdo má pravdu a kdo se mýlí, nehodnotí. Místo toho pomáhá zúčastněným stranám lépe porozumět sobě navzájem a najít společnou řeč. Je to takový facilitátor debaty, který vytváří bezpečné prostředí pro vzájemné sdílení. Zároveň dohlíží, aby v rámci debaty měly všechny zúčastněné strany dostatek prostoru a mohly říct, vše co je pro ně podstatné. Často také pomáhá zklidňovat emoce aktérů.

Jak mediace probíhá?

Možná si říkáte, jak vlastně taková mediace vypadá? Představte si, že si sednete ke stolu s někým, kdo opravdu chce, aby všichni odešli spokojení. Mediátor nejdříve vyslechne všechny strany, aby pochopil, co každého trápí, kde je ten tzv. „zakopaný pes“. Pak začne vedený rozhovor, kde všichni mají prostor říct svůj pohled na věc. Mediátor podporuje otevřenou komunikaci a pomáhá hledat cestu k řešení, které by mohly fungovat pro všechny.

Proces mediaci si můžeme shrnout do následujících fázích: 

1. Příprava: Než se všichni posadí ke stolu, mediátor si s každým účastníkem promluví zvlášť. Zjistí, co jsou klíčové problémy, obavy a cíle. To pomůže nastavit mediaci tak, aby byla co nejefektivnější. Toto bývá v případě rodinných problémů nejefektivnější. Tato fáze jde ovšem vést i společně. Kdy každý zúčastněný sdělí mediátory své problémy, obavy a cíle a mediátor zajistí nerušený prostor pro sdílení.

V běžné komunikaci bývá poměrně časté, že chce každý ke sdělenému něco říct. To je rozdíl oproti mediaci – kde je to právě mediátor, kdo dohlíží na proces a jeho vedení. Jeho hlavním úkolem je vytvářet smysluplný prostor pro komunikaci. Ač se to někdy může zdát jako nereálné, velmi často je to jen o nastavení procesu.

2. Společné setkání: Všichni zúčastnění se sejdou na neutrálním místě, často mimo firmu, aby mohli mluvit otevřeně a bez obav. Nejprve mediátor seznámí všechny s tím, co se bude řešit a především nastaví pravidla diskuze, aby se z toho nestala hospodská roztržka. Mediátor vede diskuzi, klade otázky a pomáhá stranám najít společné zájmy. To je často klíčové, protože strany komunikace se většinou už navzájem neposlouchají, jsou zaseklí ve svých pozicích a mají tzv. „tunelové vidění“, kdy pouze jejich pravda a řešení jsou ta správná a hlavně si ani žádnou jinou nepřipouští.

3. Hledání řešení: Jakmile jsou problémy na stole, začíná kreativní fáze. Mediátor podporuje nápady a návrhy, jak konflikt vyřešit. Cílem je najít řešení, které bude přijatelné pro všechny strany. Protože, kdy jsou strany s řešením spokojení je to známka jeho dlouhodobosti. Přeci jen, málo kdo z nás chce dodržovat něco, s čím nesouhlasí, nebo co ho štve.

4. Uzavření dohody: Pokud se najde řešení, které vyhovuje všem, mediátor pomůže sepsat dohodu. Ta může být neformální, nebo formální, závazná. Hlavní je, že se strany dohodly samy, dobrovolně a na základě vzájemného porozumění. Často dochází v rámci mediaci k nastavení nějakých komunikačních pravidel nebo pravidel pro případné řešení sporů. Tento výstup mediace může být trochu obecnější, ale přináší do fungování rodin pevný základ do budoucnosti.

S čím může mediace pomoci?

Mediace se může použít v různých situacích, které se v rodinných firmách často objevují:

  • Nástupnictví: Kdo převezme otěže firmy? Jakým způsobem se bude předávat odpovědnost mezi generacemi? To jsou otázky, které mohou vyvolat napětí. Mediace pomáhá nalézt řešení, které respektuje potřeby všech.
  • Rozdělení majetku: Když přijde na dělení majetku nebo zisků, může dojít velmi často k neshodám. Mediátor pomáhá zajistit, aby rozhodnutí byla akceptovaná všemi.
  • Rozdělení rolí a odpovědností: Každý má v rodině svou roli, ale co když se tyto role překrývají nebo nejsou jasně definované? Mediace umožňuje nastavit pravidla, se kterými budou všichni souznit a která budou dodržovat.
  • Rozdílné názory na směřování firmy: Každá generace může mít jinou vizi pro budoucnost firmy. Mediace pomáhá vyjednat směr, který bude firmě prospívat a zároveň respektovat rodinné hodnoty.

Proč byste měli zkusit mediaci?

Mediace nabízí několik výhod, které mohou být pro rodinné firmy rozhodující:

  • Ochrana vztahů: Konflikty, pokud nejsou řešeny, mohou trvale poškodit vztahy. Mediace podporuje respekt a vzájemné porozumění, což pomáhá udržet rodinu i firmu pohromadě.
  • Efektivita: Mediace je často rychlejší a levnější než soudní spory. Nezdržuje vás od práce na tom, co je opravdu důležité – na růstu a úspěchu firmy.
  • Kontrola nad výsledkem: V mediaci máte situaci pod kontrolou. Vy sami rozhodujete, jak bude konflikt vyřešen. To vám dává větší svobodu a jistotu, že řešení bude vyhovovat vašim potřebám.
  • Důvěrnost: Vše, co se během mediace projednává, zůstává za zavřenými dveřmi. Můžete si být jisti, že citlivé informace o vaší rodině a firmě se nedostanou na veřejnost.

Autorka: JUDr. Diana Lokajíčková - Advokát a zapsaný mediátor

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.