Jak na tvorbu rodinné ústavy krok za krokem

Rodinná ústava nebo také protokol či charta je formální dokument, který stanovuje základní principy a etické standardy rodiny. Listina zahrnuje hodnoty, cíle, normy, ale i práva a povinnosti členů rodiny ve vztahu k rodině, firmě a vlastnictví.

Rodinná ústava je jednou z hlavních složek Family Governance „Správy rodiny“. V případě správného uchopení se může jednat o nejmocnější nástroj při správě vaší rodiny a kolektivního rodinného bohatství. Je však nutné si uvědomit, že podstata rodinné ústavy a její síla nepramení ze samotného dokumentu, ale z kreativního procesu, kterým si rodina prochází při tvorbě tohoto dokumentu.

Proč vytvořit rodinnou ústavu

Vytvoření rodinné ústavy je složitý a časově náročný proces, ale její tvorba může mít pro jednotlivce i rodinu až transformační účinky. Od rodiny to vyžaduje velkou vytrvalost a odhodlání proces dokončit. I když je v mnoha případech impulsem k vytvoření ústavy rodinný spor nebo tragédie, tak ideální chvíle pro započetí celého procesu je harmonická doba, kdy rodinu netrápí vztahové konflikty nebo obavy z budoucnosti podnikání. Ačkoli si každá rodina určuje své vlastní tempo, zkušenosti ukazují, že úplné vypracování a zavedení rodinné ústavy může trvat až 18-36 měsíců.

Proces vypracování, schválení, zavedení a revidování rodinné ústavy:

Tvorba rodinné ústavy je komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování, spolupráci všech členů rodiny a často i zapojení externích odborníků. Zde je krok za krokem průvodce, jak tento proces zvládnout:

1. Přípravná fáze

  • Identifikace potřeby: Prvním krokem je uvědomit si, proč rodina potřebuje rodinnou ústavu. Motivací může být snaha o zachování rodinného majetku, předání hodnot dalším generacím, nebo vyřešení konfliktů.
  • Vzdělávání členů rodiny: Je důležité, aby všichni členové rodiny chápali význam a účel rodinné ústavy. Může pomoci vzdělávání o tom, co rodinná ústava je, jaké jsou její přínosy a jak funguje.
  • Výběr facilitátora: Zvažte zapojení externího facilitátora nebo poradce, který má zkušenosti s tvorbou rodinných ústav. Facilitátor může pomoci v diskusích a zajistit, že proces bude efektivní a férový.

2. První setkání rodiny

  • Stanovení cílů: Na prvním setkání by měla rodina definovat hlavní cíle rodinné ústavy. Může se jednat o zachování rodinného majetku, definici hodnot, nebo předání podnikání další generaci.
  • Diskuse o hodnotách a vizích: Každý člen rodiny by měl mít možnost vyjádřit své názory na rodinné hodnoty a dlouhodobé vize. Cílem je dosáhnout konsenzu o tom, co rodina jako celek považuje za důležité.
  • Návrh základních pravidel: Diskutujte o základních pravidlech, která budou ústavou řízena, jako je zapojení členů rodiny do podnikání, správa majetku, a mechanismy řešení konfliktů.

3. Tvorba ústavy

  • Sestavení návrhu: Na základě diskusí vytvořte návrh rodinné ústavy, který bude obsahovat všechny klíčové body dohodnuté během setkání. Může zahrnovat sekce jako rodinné hodnoty, pravidla správy majetku, pravidla pro přenos vlastnictví, a postupy pro řešení sporů.
  • Zpětná vazba: Rozdejte návrh ústavy všem členům rodiny a získejte jejich zpětnou vazbu. Ujistěte se, že každý má možnost se k návrhu vyjádřit a navrhnout úpravy.
  • Úpravy a finalizace: Na základě zpětné vazby proveďte potřebné úpravy a připravte finální verzi ústavy. Je důležité zajistit, aby všichni členové rodiny souhlasili s konečnou verzí.

4. Formální přijetí ústavy

  • Oficiální schválení: Organizujte setkání, kde bude ústava formálně přijata. Všichni členové rodiny by měli ústavu podepsat jako projev svého souhlasu a závazku ji dodržovat.
  • Zvážení právního zajištění: I když rodinná ústava není právně závazná, může být vhodné konzultovat právníka, aby dokument odpovídal zákonům a byl použitelný i v právních záležitostech.

5. Implementace a sledování

  • Komunikace a dodržování: Ujistěte se, že všichni členové rodiny rozumí obsahu ústavy a vědí, jak ji aplikovat v praxi. Může být užitečné organizovat pravidelné schůzky, kde bude ústava připomínána a diskutována.
  • Revize a aktualizace: Pravidelně ústavu přezkoumávejte a aktualizujte, aby zůstala relevantní. Při změnách v rodině nebo podnikání by měla ústava odrážet nové podmínky.

6. Dlouhodobé udržení ústavy

  • Zapojení nové generace: Ujistěte se, že nová generace je do procesu implementace a revize ústavy aktivně zapojena. Je důležité, aby mladší členové rodiny chápali hodnoty a pravidla stanovené v ústavě.
  • Udržování rodinné soudržnosti: Pravidelně organizujte rodinné akce a setkání, které posílí vztahy mezi členy rodiny a podpoří jednotu a soudržnost.

Tímto způsobem můžete vytvořit rodinnou ústavu, která bude respektována a dodržována všemi členy rodiny, čímž zajistíte harmonii a udržitelnost rodinného majetku a podnikání po mnoho generací.

Zvažujete tvorbu rodinné ústavy? Domluvte si úvodní bezplatnou konzultaci.

Pomohli jsme už desítkám rodin. Provedeme i vás úspěšně celým procesem. 

 

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.