3 vrstvy udržitelné strategie správy rodinného bohatství

Často se v naší praxi setkáváme se situací, kdy se role poradce v souvislosti s tvorbou strategie správy rodinného bohatství ujme právník. I když jsou právní a daňový poradci pro některé aspekty strategie nesmírně důležití, tak tvorba a zavedení komplexní strategie správy rodinného bohatství je příliš důležitá na to, abyste to nechali v rukou právníků.

 

Důvodem, proč se často role poradce při tvorbě strategie ujímá právník je ten, že ve většině případů panuje chybné přesvědčení, že základem úspěšné strategie je právní struktura. A kdo jiný by ji měl sestrojit než právník.

Funkční a udržitelná strategie správy rodinného bohatství musí řešit nejenom právní a ekonomickou stránku, ale musí odrážet i jedinečnou dynamiku, cíle, hodnoty, potřeby, genius loci rodiny. Proto je úspěšná a dlouhodobě funkční strategie má vždy tři vrstvy.

3 vrstvy strategie správy rodinného bohatství:

1. Pilíř: Struktura organizace rodiny - skládá se z tzv. rodinných institutů, které jsou součástí vnitřního systému organizace rodiny a řeší přenos hodnot a intelektuálního kapitálu rodiny. Slouží pro takticko-strategické ovládání majetku a pomáhají vychovat kompetentní, schopnou a angažovanou nástupnickou generaci v rodině.

2. Pilíř: Majetková struktura - skládá se z různých právních vehiklů, které jsou sestrojeny do funkčního právního celku “rodinného holdingu”, který drží majetek a řeší otázky vlastnictví, řízení a přenosu majetku z právního pohledu. 

3. Pilíř: Kapitálová struktura - řeší ekonomické, daňové, účetní a transakční otázky. Slouží k dosahování ekonomické, daňové a nákladové efektivity v souvislosti se správou majetku.

Úspěšné vícegenerační rodiny vědí, jak významnou roli hraje rodinná harmonie, soudržnost a důvěra mezi členy rodiny při náročných situacích souvisejících se správou majetku. Vysoká úroveň soudržnosti mezi členy rodiny jim usnadňuje dosažení rodinné shody, čímž umožňuje rodině zůstat akceschopnou i pod tlakem. Rodina je sladěná, její členové se cítí propojeni a důvěřují druhému. Díky tomu je komunikace více efektivní a potenciální konflikty jsou včas a preventivně řešeny.

Vztahy v rodině mají přednost před procesem a proces před právní strukturou.

To je důvod, proč je nutné se nejdříve soustředit na strukturování organizace rodiny tzv. Family Governance, a až následně na tvorbu majetkové a kapitálové struktury. Movité rodiny to vědí a proto do této oblasti často směřují nemalé finanční prostředky.

Potřebujete poradit s nějakou z těchto typů struktur? Neváhejte nás oslovit. 

 

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.